Kategorier
Rörmokare

Rörmokare på Södermalm vet vilka rör som ska dras

Det finns många olika sorters rör att välja på och när man anlitar erfarna rörmokare på Södermalm så vet de vilken sorts rör som passar bäst för ändamålet.

Rör är inte bara rör utan alla har speciella egenskaper med för och nackdelar beroende på sammanhang. Därför krävs det en hel del kunnande när man väljer rör för ett VVS-projekt. De vanligaste VVS-materialen är koppar, PVC, PEX och rostfritt stål. Materialen varierar i pris och kvalitet men de är också beroende av i vilken miljö de ska fungera.

På 1980-talet användes ofta zinkbelagda eller galvaniserade stålrör. Rören är tunga och tjocka och har en grå eller silvermetallisk yta. Eftersom röret är tjockt och tungt är det svårare att arbeta med men det är mycket slitstarkt. En annan typ av stålrör är de rostfria som gärna används i korrosionsområden och nära kustområden. Rören finns både i flexibla och styva varianter och behöver speciella kopplingar för att passa ihop med andra rör.

Rörmokare på Södermalm har erfarenhet av äldre byggnader

Moderna material som PEX och PVS har blivit populära på senare år. PVC lämpar sig emellertid framförallt för avloppssystem eftersom det deformeras av höga temperaturer. PEX är däremot ett flexibelt och mångsidigt VVS-material. Det är lätt att installera, det är korrosionsbeständigt och kan användas både till kall- och varmvatten. Materialet kräver emellertid speciella kopplingar och verktyg för installation vilket kan ge merkostnader.

I många äldre fastigheter använder man av tradition kopparrör. Kopparen har hög hållbarhet, den är korrosionsbeständig och har förmåga att motstå höga temperaturer. Nackdelen med koppar är att den kan vara dyrare än andra material. Men det är samtidigt vackert och har använts i decennier. Koppar är också svårare att installera, men för en erfaren rörmokare på Södermalm är detta inga problem.