Kategorier
Okategoriserade

Solceller för BRF – så funkar det

Är ni en BRF som är intresserade av att installera solceller? Med solceller kan man producera egen el och samtidigt bidra till den gröna omställningen.

Med hjälp av solceller kan man fånga in den energi som solen avger och omvandla den till el. På så vis kan man själv producera mycket av den el man behöver och slipper bry sig om höga elpriser och elkonsumtion. Dagens moderna solceller är också effektiva och klarar att producera el även när det är mulet, dock inte lika mycket som när solen skiner. 

Som bostadsrättsförening har man ofta tillgång till stora takytor vilket innebär att man får plats med många solceller och på så vis kan producera massor av miljövänlig solel. Den el man inte gör av med kan man lagra i särskilda batterier för att använda under vinterhalvåret då dagarna är kortare och man inte kan producera lika mycket el. 

Varför är solceller en bra investering för BRF:er?

Vi behöver mer och mer el och inom en nära framtid ska dessutom alla bilar vara eldrivna. Att investera i egen elproduktion genom att montera solceller på bostadsrättsföreningens tak, gör föreningen mer attraktiv och höjer fastighetens och bostadsrätternas värde. Kompletterar man även med en laddstation eller laddstolpar för elbilar ökar värdet ytterligare.

Producerar man mer el än föreningen själv kan göra av med och inte vill lagra den, kan man tjäna pengar genom att sälja den vidare till det fasta elnätet. På så vis har man snabbare igen pengarna för sin investering. Pengarna man tjänar kan man också använda till att köpa el under de vintermånader som solcellerna inte producerar lika mycket. 


Kan alla BRF:er ha solceller?

De flesta BRF:er kan ha solceller men i vissa fall kan det behövas ett bygglov från kommunen. Det gäller främst om fastighetens tak är platt eftersom man då måste montera solcellerna så att de vinklas uppåt, vilket förändrar fastighetens utseende. Hur mycket el man kan producera beror på hur stora takytor man har och var någonstans i landet som fastigheten är belägen. 

Mest el får man ut med tak som ligger mot söder. Men man kan även montera solpaneler på tak som vetter mot öster och väster eftersom solen går upp och ned i dessa väderstreck. Fast för att man ska få ut maximalt med el får taket heller inte skuggas av närliggande byggnader eller träd. 

Vad ska man tänka på när man väljer solceller till en BRF?

Det första ni bör göra om ni funderar på att skaffa solceller till BRF:en är att skaffa er kunskap om olika solceller och läsa på om olika tillverkare. Kontakta några olika solcellsleverantörer och be om en kostnadsfri offert. Jämför priser, underhåll, livslängd, produktgarantier, utseende, prestanda med mera.

I Sverige ställs det höga krav på säkerheten och det finns särskilda krav som solpanelerna måste uppfylla. Energiföretagen har på sin webbplats en lista på de solpaneler som är godkända. Viktigt är också att installationen utförs av en elektriker som har den särskilda utbildning som krävs för att få installera solceller.

Kategorier
Takläggare

Takläggare i Avesta kan svara på funderingar

Lägga tak är något man inte behöver göra ofta. Det beror förstås på vilken typ av tak det är. För att få veta mer kan man alltid kontakta en takläggare i Avesta

Vid husköp tittar man på hur fasaden ser ut. Om det är dags att måla snart så är det ett stort jobb. Man ser över insidan och hur uppdaterade vitvaror är och om golven är fina. Däremot är det lätt att inte tänka så mycket på det som finns längst upp på huset, nämligen taket. En viktig faktor som kan kosta eller spara pengar.

Priset varierar vid husköp men för den som inte vill ha överraskningar eller lägga ut extra pengar är ett nytt tak att föredra. Billigare hus kan ibland ha renoveringsbehov som gör huset dyrare i slutändan. Så hur ska man veta vad man ska sikta på för att göra ett bra köp? Ett sätt är att fråga en takläggare.

Har man konstaterat att takbyte behövs på huset så kommer nästa fråga. Vilket tak ska man välja? Ett bra men billigare alternativ som har kort livslängd. Eller ett bättre tak som kostar lite mer men som man däremot troligtvis aldrig kommer att behöva byta igen? Det finns en del att fundera på.

Hur ofta behöver man en takläggare?

Vill man ha ett billigare alternativ som passar för tillfället är ett papptak ett bra alternativ. Priset är som sagt ett av de billigare. Det går relativt enkelt och snabbt att lägga. Hållbarheten är inte lika som om man lägger tegelpannor men kan klara upp till 30 år. För att göra det krävs dock en del underhåll.

Plåttak är med fördel att välja om man har ett lite äldre hus. Anledningen till detta är att taket är lätt och passar bra för konstruktionen. Dessutom är det nästan inget underhåll alls på ett sådant tak. Livslängden är ett av de längsta när det gäller tak och kan ligga på upp till 40 år.

Tegelpannor och betongpannor är tak som är mycket vanliga i Sverige. De har även en livslängd på upp till 40 år. Viktigt är dock att se till dem så att de inte går sönder. Dessa är lite svårare att lägga och görs bäst av en takläggare för att huset i Avesta ska få ett bra och hållbart skydd. Mer information hittar du på webbsida: takläggareavesta.se

Kategorier
Golv

Expert altanslipning för en välbevarad utomhusyta

Altanen är en plats där du njuter av soliga dagar och mysiga kvällar. Men med tiden kan vädrets påverkan få den att förlora sin charm. Att anlita en expert för att slipa din altan är nyckeln till att återställa dess skönhet och långlivade kvalitet.

När uppgifter känns mindre lockande är det lätt att skjuta upp dem. Genom att anlita en expert för att slipa din altan får du hjälp av någon som inte bara ser det som en uppgift, utan som en passion. Att älska det man gör är grunden för att uppnå fantastiska resultat. En altan är mer än bara en yta – den är en förlängning av ditt hem och din personlighet utomhus. När du regelbundet tvättar din altan med högtryckstvätt är det en god start, men äkta omsorg handlar om mer. En altan förtjänar uppmärksamhet och omvårdnad, inklusive slipning och oljning.

Uppståndelsen av träets spänst

Genom årstidernas skiften utsätts din altan för extrema väderförhållanden. Från sommarens värme till vinterns kyla kämpar träet för att anpassa sig. Denna kamp resulterar i slitage, små sprickor och flisor som gradvis kan förstöra dess skönhet. Altanslipning är nyckeln till att återställa träets spänst och skapa en yta som står emot tidens prövningar.

En altan är inte bara ett byggprojekt – det är en investering i ditt utomhusutrymme och ditt hem. Att regelbundet vårda din altan är avgörande för dess långsiktiga hållbarhet och estetik. Att rengöra ytan och olja in träet är bra steg, men med tiden kan dessa åtgärder behöva förstärkas. När träet börjar visa tecken på slitage, som upphöjda flisor och ojämnheter, är det dags för en altanslipning. Genom att anlita en expert med rätt verktyg och kunskap kan du återuppliva din altan till dess forna glans. Genom en noggrann slipning skapas en slät och jämn yta, redo att ta emot ett nytt lager olja och återfå sin vackra färg.

Kategorier
Målning

Målare i Stockholm tar hand om de tuffa jobben

Genom att anlita en professionell målare i Stockholm kan man förvänta sig ett snyggt resultat och att arbetet utförs på ett säkert sätt och pålitligt sätt.

Att skapa lite trivsel i hemmet med hjälp av färg är ett förhållandevis enkelt sätt att förnya ett gammalt boende. Med det sagt är måleriyrket inget man lär sig över en natt – många som jobbar med måleri har inte sällan kommit dit de är idag genom många års övning och praktiserande. Men du har mycket att vinna på att anlita en målare, inte bara ett snyggt slutresultat.

Förutom att måleri är ett väldigt krävande arbete rent hantverksmässigt, kan man även som utövare utsätta sig själv och sin omgivning för hälsovådliga kemikalier från exempelvis lösningsmedel. Om man väljer att anlita en professionell målare i Stockholm behöver man inte oroa sig för detta. De som har måleri som yrke ofta har den erfarenhet som krävs för att hantera farliga kemikalier. 


Målare som sätter hantverk och säkerhet i främsta rummet

Norrmalms Måleri i Stockholm är ett exempel på en firma som jobbar både professionellt och säkert med måleri. Vill man vara säker på att man får ett snyggt resultat och att man samtidigt är i en hälsosam miljö, bör man vända sig till något av dessa företag. Då kan man vara försäkrad om att de har kunnig personal, alla moderna verktyg som krävs samt de rätta metoderna för att hålla rätt på farliga kemikalier, som exempelvis ångor från lösningsmedel.

Dessutom kan man, när man anlitar en målare, lösgöra tid som man annars själv får lägga på måleriet och ägna sig åt annat som kanske är viktigare. Tid med familjen är till exempel något som brukar värderas högt av de flesta. 

Gör din research innan du anlitar målare

Innan man kastar sig in i ett projekt, bör man också ta sig lite tid att undersöka vad det företag man tänkt anlita har gjort för jobb innan. Det är heller ingen dum idé att höra sig för med vänner och bekanta som anlitat samma firma för att kolla vad de sätter för betyg på företaget. 

När du har svart på vitt att detta är en solid firma som verkligen kan leverera ett högklassigt måleri samtidigt som de tar säkerheten på allvar, så kan det vara ett bra nästa steg att kontakta dem. Varför inte bjuda hem en målare i Stockholm för en kort inspektion där du förklarar vad du vill ha gjort? Sedan kan ni passa på att lägga upp en plan.

En målare som levererar varje gång

Efter att ni har både en tidsplan klar och en prisbild som verkar vettig, är det bara att låta målarna sätta igång och du kan luta dig tillbaka och senare avnjuta resultatet av det hårda arbetet. Med ett gott hantverk kan målarna förvandla ditt hem till något nytt som ni kan ha glädje av i många år framöver. 

Var glad över att du anlitat en proffsig yrkesperson och du har både ett perfekt resultat och du slipper oroa dig över olyckor eller hälsorisker i samband med måleriet. 


Kategorier
Okategoriserade

Bygga hus för familjen i Stockholm

När det är dags att bygga hus i Stockholm är det viktigt att tänka långsiktigt så att det blir ett hus som passar nu och senare för hela familjens behov.

Du och din familj har hittat en tomt som är perfekt så nu är det dags att äntligen komma igång med att bygga ert drömhus. Då är det lätt att falla för ett hus som ser vackert ut i någon katalog. Men det är viktigt att tänka smart och långsiktigt så att det blir ett hus som ni kommer att kunna bo i under lång tid.

Det är en hel del att tänka på inför en byggnation av ett hus. Hur många sovrum behöver ni? Vilken planlösning kommer att fungera för er? Hur ser andra hus ut i området? Vilken budget har ni att tillgå? Kommer ni att vilja bygga till framöver och i så fall hur? Vilka lösningar tänker ni er när det gäller material och värmesystem?

Alla dessa frågor är grundläggande när det gäller vilket hus ni ska välja och hur ni ska placera huset på tomten. Annars riskerar ni att få avslag på bygglovsansökan, bli missnöjda med ert hus eller inte kunna göra den utbyggnad som ni önskar. Som exempelvis ytterligare boyta, en större hall, ett sammanhängande förråd eller garage eller ett inglasat uterum.

Planering inför att bygga hus

De flesta som står i startgroparna för att bygga ett hus anlitar proffs till sitt husbygge i Stockholm. Det kan vara en hustillverkare som gör allt, från markarbeten och tillståndssökande till nyckelfärdigt hus. Eller så kan det vara någon hjälp på vissa delar av projektet.

Men även om ni tar hjälp så är det inte säkert att de yrkespersoner ni väljer kommer att ifrågasätta era val och ge er något att fundera på. Därför är det klokt att tänka igenom sådant som hur länge ni har tänkt bo i huset och vilka som ska bo där.

Om ni exempelvis kommer att bo i ett hus när ni blivit pensionerade, eller äldre, så är det klokt att planera så att tillgängligheten in i huset, och i huset, blir smidigt och att det även går att montera ramper.

Kategorier
Målning

Förstklassig fönsterunderhåll och målning i Stockholm

Träfönster har en tidlös charm och kan vara en värdefull tillgång till ditt hem. Istället för att byta ut äldre träfönster av hög kvalitet är det nu vanligt att rekommendera regelbunden underhåll och målning. Genom att vårda dina fönster kan du förlänga deras livslängd samtidigt som du höjer värdet på din fastighet.

Tidigare tillverkades fönster av det finaste träet, vilket gör att äldre fönster är nästan lika energieffektiva som nya. Istället för att kasta bort dem är det ekonomiskt och miljövänligt att investera i regelbunden vård och målning.

Genom att underhålla och måla dina fönster med jämna mellanrum skyddar du träet från väder och vind. Detta förebygger skador och säkerställer att dina fönster förblir i utmärkt skick.

Självrenovering av fönster: ett alternativ som innebär ork och tid

Om du har tid och energi kan du själv ta hand om fönsterunderhåll och målning. Det är dock viktigt att agera när du märker att kitet börjar spricka och färgen börjar flagna. Genom att agera i tid kan du undvika kostsamma reparationer senare.

Att renovera fönster är en tidskrävande process som kräver noggrannhet för att uppnå ett perfekt resultat. Dessutom måste arbetet utföras under gynnsamma väderförhållanden. För att säkerställa att renoveringen kan påbörjas när som helst på året, kan du överväga att anlita en specialiserad målerifirma för fönstermålning i Stockholm.

En erfaren målerifirma såsom norrortsmaleri.se kan temporärt ersätta dina fönster med andra under renoveringen, vilket innebär att du inte behöver leva utan fönster under arbetets gång. Detta alternativ ger dig trygghet och flexibilitet när du renoverar dina fönster, oavsett säsong.

Kategorier
Målning

Kontraktera en målare för att göra om hemmet i Stockholm

När det ska tapetseras om och målas i hemmet i Stockholm bör man anlita en målare för jobbet. Husfriden kommer att bestå och jobbet blir gjort inom tidsramen.

Under pandemin var det många som fick upp ögonen för hur hemmet faktiskt såg ut. Många gånger innan dess var det kanske en bas där man mest sov mellan jobb och aktiviteter. Plötsligt fick man syn på den trötta tapeten och de avskavda listerna på ett helt annat sätt.

Många var de som också påbörjade renoveringsprojekt under pandemin, och många har ännu inte lyckats avsluta dem. Att man inte fått tummen ur att göra klart projekten – eller kanske ens påbörjat dem – kan ha många orsaker. Det kan vara av den enkla anledningen till att livet kom emellan.

Nya färger på väggarna med hjälp av målare

Barn, jobb, sjukdomar, intressen och andra saker behövde ta platsen och tiden i livet istället. Någon gång tänker man att det är dags att hitta rätt färg till väggen. En tapet till soffgruppen som man älskar att slänga sig ner i på fredagskvällen med lite snacks. Innan pandemin var det mycket ”vitt och fräscht” som gällde.

Nu är det fler och fler som tröttnat på vitt, vitt och åter vitt. Istället börjar man se sig om efter färg och genast blir valen svårare. Beslutsångesten böljar fram och tillbaka. Att välja vitt var mycket enklare – det var bara att hitta rätt nyans så var det löst.

Målare kan bidra med tips och tankar

Nu kan man inte bestämma sig för murrigt blått eller jordnära brunt. En varm solskensgul kan göra jobbet på väggarna i ett rum lika bra som en djupt smaragdgrön nyans. Färgerna påverkar livet i hemmet och relationerna mellan de som bor där. Med hjälp av en målare kan man få tips och idéer kring hur man ska välja färgerna i olika rum.

De kan även visa hur olika nyanser fungerar i olika rum beroende på vilket ljus som finns i rummet. I ett vardagsrum där man vill sitta och softa och titta på serier vill man ha en dämpad färg. Det ska kännas mysigt och ombonat så man vill sitta där och hänga och ha det gott med vänner och familj.

Målare sätter färg på tillvaron

I ett annat rum kanske man vill ha en gladare färg som ger mer energi åt både rummet och de som befinner sig i det. Hittar man rätt färger för sin familj i hemmet kommer det att ge en ökad harmoni i bostaden. Med bättre harmoni kommer trivsel, glädje och en positivare atmosfär som ett brev på posten. Relationerna mellan familjemedlemmarna kan också komma att påverkas positivt av alltihop.

Nya färger ger nya känslor och mera glädje i hemmet. Med hjälp av en målare kan man lätt förändra karaktären i ett rum och få en ny känsla i rummet. Anlitar man en målare så vet man också att arbetet kommer att vara klart inom den tidsram man kommer överens om. Anlita en målare redan idag så ligger förändringens vindar inom räckhåll.

Kategorier
VVS

Rörmokare i Stockholm har bred kunskap

Den som anlitar en VVS-firma med välutbildade och certifierade rörmokare i Stockholm, kan vara förvissad om att alla rörledningar kommer att dras korrekt.

En rörmokares vardag begränsar sig inte till att dra, kapa och kröka rör. Den som förvaltar hyres- eller bostadsrätter kan upprätta avtal med en VVS-firma för att få akuta problem lösta, Det kan handla om så triviala problem som att avloppen inte fungerar till följd av proppbildning. En rörmokare kan då komma på plats med kort inställelsetid.

En fastighetsägare kan råka ut för riktigt besvärliga problem. Att rören ständigt måste befrias från proppar och andra stopp i avloppssystemet, kan tyda på att befintliga rör tjänat ut och behöver bytas vid ett stambyte. Rörservice med byte av WC-stolar, vaskar, vattenlås med mera är typiska uppgifter för en rörmokare.

Rörmokare i Stockholm för service och ombyggnad

Du äger ett fastighetsbestånd med hyreslägenheter. Din fastighetsskötare kan hantera flera vardagsproblem som dyker upp men han är ingen utbildad rörmokare. Du står inför en situation där lägenheterna ska renoveras. Snålspolande toaletter ska sättas in och för att spara energi ska nya duschar installeras. Du funderar också på att byta det vattenburna värmesystemet och investera i bergvärme och värmepump.

Ditt projekt är omfattande och du vänder dig till en VVS-firma som har erkänt duktiga rörmokare. Inför ditt försäkringsbolag är detta en garanti för att åtgärderna blir fackmannamässigt utförda. Firman kommer med förslag till åtgärder och upprättar också en projektplan. Firman ser till att samordna alla åtgärder som totalentreprenad.

Kategorier
Takläggare

Säkerhet för tak i Stockholm – Din nyckel till en trygg arbetsmiljö

Ingenting är lika chockerande som en olycka. Plötsligt händer det oväntade, och skadorna kan vara omfattande. När du renoverar ditt tak eller utför arbete där uppe är taksäkerhet en av de viktigaste aspekterna att ta hänsyn till.

Din egen säkerhet är av största vikt, och du vill naturligtvis komma hem hel och trygg till din familj varje dag. Därför är det avgörande att lära sig mer om hur du kan maximera säkerheten. Men vad kan du göra för att säkerställa att du arbetar tryggt på taket? Det finns faktiskt ett antal åtgärder och skyddsutrustning tillgänglig för den som är villig att investera i säkerheten.

Få professionell hjälp för taksäkerhet

Taksäkerhet är ett brett ämne och det kan vara svårt att veta vilken typ av skydd du behöver och när det är nödvändigt. Men oroa dig inte, det finns experter som kan hjälpa dig med detta. Genom att kontakta en specialist på att förbättra taksäkerheten kan du diskutera dina behov och få rekommendationer för hur du ska gå vidare.

I vissa fall kan du till och med få professionell hjälp med arbetet på taket, vilket innebär att du inte själv behöver klättra upp. Andra gånger handlar det om att säkra taket ordentligt. Det kan innebära installation av pålitliga stöd och fästen för stegen, vilket minskar risken för att de ska glida eller falla.

Vikten av utbildning och medvetenhet

Förutom att investera i rätt utrustning och skydd är utbildning och medvetenhet nyckeln till en säker arbetsmiljö på taket. Att ha kunskap om de risker som kan uppstå och hur man bäst undviker dem kan göra en enorm skillnad.

Taksäkerhet handlar inte bara om att skydda dig mot fall och olyckor. Det handlar också om att vara uppmärksam på potentiella faror och agera proaktivt för att minimera risken för olyckor. Om du arbetar tillsammans med andra på taket är det viktigt att alla är medvetna om säkerhetsföreskrifterna och agerar i enlighet med dem.

Kategorier
Takläggare

Takläggare rekommenderar tak i Dalarna

Allt material passar inte på alla tak. Vilket man bör välja kan en takläggare i Dalarna svara på.  Det kan spara pengar att välja klokt och inte förhasta sig.

Gabriel och Lisa skulle bygga ett hus i Dalarna och hade funderat länge på hur det skulle se ut. Lisa tyckte det skulle vara kul att ha ett platt tak så att de i framtiden kunde skaffa ett sånt där grönt som hade börjat komma mer och mer. Då kunde de sitta där uppe och njuta av somrarna.

Gabriel tyckte däremot inte att det var så snyggt och ville helst ha ett traditionellt lutande tak med vackra takpannor. Det var hans idé om ett riktigt fint hus. Platt tak gjorde huset till en liten kub som såg tråkig ut. Det var åtminstone vad han tänkte från början. Sedan visade Lisa lite bilder och han började tänka om.

Huset behövde inte se ut som en sockerbit utan kunde ha en modern design som faktiskt kunde ha massor av vinklar och lager. De tog in en arkitekt och snart hade de tillsammans skapat ett mycket vackert hus. Men hur skulle det gå med Gabriels önskade takpannor? Det behövde de diskutera med en takläggare.

Takläggare visste råd

Det stod ganska snart klart att något hus med tegelpannor skulle det inte bli. De fungerade nämligen inte på platta tak. Vattnet skulle inte rinna av på samma sätt som på ett lutande tak och det skulle få konsekvenser. Så Gabriel släppte idén då det nya huset var allt för snyggt för att ändra.

Lisa ville ha ett grönt tak men det fanns ingen takläggare i Dalarna som gjorde det för tillfället. Skulle de i framtiden vilja ha ett sådant var det ingen idé att köpa ett dyrt tak som sedan skulle tas ner igen innan det nått sin fulla livslängd. Det skulle vara slöseri med resurser.

Takläggarens förslag var papptak. Det passade bra för den typen av hus de tänkt sig. Dessutom var det ett av de billigare alternativen som med det sagt inte alls var ett mindre bra alternativ. Det enda var att livslängden inte var mer än runt 20-30 år. Så de ville inte ha ett grönt tak, i slutändan valde de ändå ett tak som kunde ligga länge. Läs mer om detta på webbsida: takläggaredalarna.nu