Kategorier
Bygg

Marksten – både dekorativt och funktionellt

Att lägga en praktisk gång på tomten kan göras på flera sätt. Med marksten kan man göra gången både funktionell och dekorativ i olika mönster och former.

Ibland uppstår gångar naturligt över olika tomter. Det kan bli en gång från bilparkeringen till dörren exempelvis. Andra gångar leder till olika odlingsplatser i trädgården. Har man ett frodigt växthus med ljuvliga solmogna tomater och andra grönsaker blir det också gångspår dit. Då kan man välja att göra en mer planerad gång eller lägga större sten som gångstenar där.

Att ha en tydlig gång brukar ögat gilla när man tittar ut över sin trädgård. Ibland kan det vara värt att investera i det lilla extra för att det ska bli bra. Istället för att göra det enklaste att bara kratta upp en gång och låta det vara så kan man lägga en gång som kan bölja fram. En gång som gör att ögat får nya linjer att följa när man tittar på trädgården.

Marksten ett naturligt material som smälter in i trädgården

Tänk tanken på ett hus där det inte finns någon rabatt eller växtlighet mer än en fyrkantig gräsmatta runt huset. Gräsmattan kantas av en städsegrön häck. Det finns inget roligt för ögat att upptäcka alls. Börja laborera med bilden i huvudet. Placera ut rabatter, växthus och små buskar. Genast blir det en helt annan känsla när det kommer till trädgården.

Trädgården blir mer ombonad och man vill upptäcka den steg för steg. Steg som man tar på den vackert lagda stengången som leder fram till växthuset. Där ger markstenen ett eget intryck i kombination med grönskan, blommor och en bänk att sitta på. Det blir en helt annan känsla i trädgården. En ombonad utomhusmiljö där ögat får många olika saker att vila på som består av naturliga material som återfinns i naturen.