Är ni en BRF som är intresserade av att installera solceller? Med solceller kan man producera egen el och samtidigt bidra till den gröna omställningen.
Med hjälp av solceller kan man fånga in den energi som solen avger och omvandla den till el. På så vis kan man själv producera mycket av den el man behöver och slipper bry sig om höga elpriser och elkonsumtion. Dagens moderna solceller är också effektiva och klarar att producera el även när det är mulet, dock inte lika mycket som när solen skiner.
Som bostadsrättsförening har man ofta tillgång till stora takytor vilket innebär att man får plats med många solceller och på så vis kan producera massor av miljövänlig solel. Den el man inte gör av med kan man lagra i särskilda batterier för att använda under vinterhalvåret då dagarna är kortare och man inte kan producera lika mycket el.
Varför är solceller en bra investering för BRF:er?
Vi behöver mer och mer el och inom en nära framtid ska dessutom alla bilar vara eldrivna. Att investera i egen elproduktion genom att montera solceller på bostadsrättsföreningens tak, gör föreningen mer attraktiv och höjer fastighetens och bostadsrätternas värde. Kompletterar man även med en laddstation eller laddstolpar för elbilar ökar värdet ytterligare.
Producerar man mer el än föreningen själv kan göra av med och inte vill lagra den, kan man tjäna pengar genom att sälja den vidare till det fasta elnätet. På så vis har man snabbare igen pengarna för sin investering. Pengarna man tjänar kan man också använda till att köpa el under de vintermånader som solcellerna inte producerar lika mycket.
Kan alla BRF:er ha solceller?
De flesta BRF:er kan ha solceller men i vissa fall kan det behövas ett bygglov från kommunen. Det gäller främst om fastighetens tak är platt eftersom man då måste montera solcellerna så att de vinklas uppåt, vilket förändrar fastighetens utseende. Hur mycket el man kan producera beror på hur stora takytor man har och var någonstans i landet som fastigheten är belägen.
Mest el får man ut med tak som ligger mot söder. Men man kan även montera solpaneler på tak som vetter mot öster och väster eftersom solen går upp och ned i dessa väderstreck. Fast för att man ska få ut maximalt med el får taket heller inte skuggas av närliggande byggnader eller träd.
Vad ska man tänka på när man väljer solceller till en BRF?
Det första ni bör göra om ni funderar på att skaffa solceller till BRF:en är att skaffa er kunskap om olika solceller och läsa på om olika tillverkare. Kontakta några olika solcellsleverantörer och be om en kostnadsfri offert. Jämför priser, underhåll, livslängd, produktgarantier, utseende, prestanda med mera.
I Sverige ställs det höga krav på säkerheten och det finns särskilda krav som solpanelerna måste uppfylla. Energiföretagen har på sin webbplats en lista på de solpaneler som är godkända. Viktigt är också att installationen utförs av en elektriker som har den särskilda utbildning som krävs för att få installera solceller.